Traži: 
Feb 24, 2014

Mozillin Intellego će pokretati mašinsko prevođenje u Firefoxu

Google je davno implementirao Google Translate servis u svoj Chrome browser, koji omogućava prevođenje teksta, ali i cjelokupnih web stranica. S druge strane, Firefox nije imao sličnu funkcionalnost, osim pomoću korištenja plugina poput Google Translatora za Firefox. Ovo je jedan od razloga zašto se Mozilla odlučila na razvoj Intellega, projekta mašinskog prevođenja koji bi trebao biti integrisan u Firefox, ali i ponuđen trećim licima putem otvorenog API-ja.Glavni cilj ovog projekta jeste razvoj pouzdanog integrisanog servisa za prevođenje sličnog Google-ovom servisu. Kada bude implementiran, nudit će sličnu notifikaciju za prevođenje kada korisnik posjeti web stranicu na stranom jeziku. Objavljen je screenshot kako bi to trebalo izgledati. Notifikacijska traka se nalazi na vrhu prilikom otvaranja web stranice na stranom jeziku. Ona obavještava korisnika o jeziku na kojem je stranica napisana, te nudi opciju prijevoda na drugi jezik.

Iako je Firefox u fokusu ovog projekta, zasigurno neće biti jedini koji će koristiti Intellego. Naime, na wiki stranici projekta se navodi kako će servis biti ponuđen korisnicima putem API-ja kako bi isti mogli koristiti na svojim web stranicama.

Projekat se trenutno nalazi u ranoj fazi razvoja, a tri tržišta koja su u fokusu su Poljska, Turska i Vijetnam, dok će više tržišta biti uključeno nakon inicijalnog beta perioda.