Traži: 
Feb 4, 2014

Firefox 27: saznajte šta je novoMozilla je objavila novu verziju Firefox web browsera. Firefox 27 dovodi Australis temu jedan korak bliže, koja bi prema Mozillinim planovima trebala biti dostupna od verzije 29. Ovo je jedna od onih verzija koje ne donose puno novih mogućnosti. Međutim, ova verzija donosi par interesantnih novih opcija ili nadogradnji već postojećih.

Firefox 27 sada podržava TLS 1.2 (Transport Layer Security). TLS je manje-više nasljednik SSL-a, a verzija 1.2 je najsvježiji kriptografski protokol koji Firefox podržava. Da bi uspostavili sigurnu vezu, browser i server se moraju dogovoriti oko protokola koji oboje podržavaju. Do sada je za Firefox to značilo da provjeri da li je TSL 1.0 podržan, te ako jeste, bio bi upotrijebljen. U protivnom, browser i server bi koristili SSL v3.

Sada kada je TLS 1.2 podržan u stabilnoj ediciji Firefoxa, TLS 1.2 je korišten kada je podržan i od strane servera, a samo kada nije podržan bit će korišteni TLS 1.1, TLS 1.0 i SSL v3, respektivno.

SocialAPI podržava višestruke provajdere

Firefox-ov SocialAPI omogućava webmasterima da ponude usluge koje koriste SocialAPI u browseru. Primarni primjer koji možemo navesti je Facebook Messenger za Firefox koji je bio jedan od prvih koji je primjenio ovu tehnologiju. Messenger je dodao notifikacije i chat u Firefox u formi dugmića i bočne trake koji se lahko mogu prikazati, odnosno sakriti kada nisu potrebni.

Sve do sada, samo jedan društveni provajder je mogao biti aktivan u datom trenutku. Firefox 27 ovo mijenja, te sada možete primati notifikacije i druge informacije od višestrukih društvenih provajdera. Lista podržanih provajdera do sada je uključivala Facebook, msnNOW, Cliqz i Mixi, a od danas tu su i dva nova imena: Delicious i Saavn.

Osim navedenih, Firefox 27 donosi i nekoliko novina za web developere, a više informacija o istim možete pronaći ovdje.