Traži: 
Jan 31, 2014

Mozilla odlučila da Australis prebaci u Aurora kanal

Australis redizajn interfejsa Firefox web browsera je nešto na čemu Mozilla radi već dugo vremena. Australis je postao veoma popularna i kontroverzna tema među korisnicima Firefoxa s obzirom na činjenicu da su u njemu uklonjene određene opcije Firefoxa, poput tabova na dnu ili add-on trake, za koje neki korisnici smatraju da pojednostavljuju browser.

Do sada je samo Nightly kanal Firefoxa ima implementiran Australis redizajn. Ovakva je situacija bila već neko vrijeme i već su počele špekulacije da li će Mozilla uspjeti objaviti temu u stabilnoj verziji prema planiranim rokovima. Mozilla je nedavno donijela odluku da Australis implementira i u Aurora kanalu, gdje će biti dostupan od verzije 29 koja će biti objavljena početkom februara.

Još uvijek nije jasno da li će Australis biti dodat u nadolazeću Beta verziju koja će postati dostupna 17. marta. Mozilla se nada da može ispoštovati rok što bi značilo da bi Australis mogao biti dostupan u stabilnoj verziji Firefoxa 29. Ukoliko promaše rok, postoji vjerovatnoća da će Firefox 30 Beta i stabilna verzija biti nadograđene na Australis.

Korisnici Firefoxa koji su se prebacili na Holly kanal - verziju Firefoxa bez Australis teme, ali sa svim ostalim novitetima iz Nightly verzije - trebaju imati u vidu da Mozilla planira da prestane održavati Holly ediciju Nightly-a kako bi umjesto nje održavali Holly ediciju Aurore.