Traži: 
Dec 10, 2013

Firefox 26: šta je novo?Mozilla je danas objavila novu verziju svog popularnog web browsera, Firefoxa. Firefox 26 donosi nekoliko novih funkcionalnosti, od kojih će neke uticati na mnoge korisnike.

Još u septembru ove godine je Mozilla najavila da će izvorno svi plugini izuzev Flasha biti prebačeni na "click-to-play" princip. To znači da Firefox neće automatski učitavati plugine, izuzev spomenutog Flasha, već samo na korisnički zahtjev. Ovo značajno unapređuje sigurnost korisnika jer se na ovaj način spriječava mogućnost pokretanja ranjivih, zastarjelih plugina kao i automatskog iskorištavanja tek uočenih sigurnosnih propusta u najnovijoj verziji plugina.Nadogradnja Firefoxa od sada je moguća i za Windows korisnike koji nemaju dozvolu za pisanje (tzv. write permissions) u Firefoxov instalacioni direktorij. Ranije, korisnici koji su imali ograničena prava na svom korisničkom računu nisu mogli izvršiti nadogradnju Firefoxa, već je to morao raditi sistemski administrator. Sada je ovaj problem riješen pomoću Mozilla Maintenance Service koji se instalira u sistem, a koji korisniku omogućava nadogradnju Firefoxa i bez administratorskih prava.

Od ostalih novina spomenimo i podršku za H.264 na Linuxu ukoliko je instaliran plugin gstreamer, kao i podršku za MP3 dekodiranje na Windows XP, čime je zaokružena podrška za MP3 na svim verzijama Windows operativnog sistema. Prilikom učitavanja JPEG slike, Firefox će koristiti EXIF informaciju o orijentaciji slike kako bi ispravno prikazao sliku. Vremena učitavanja stranica su unaprijeđena jer Firefox prilikom preuzimanja više ne dekodira slike koje nisu vidljive, već ih dekodira samo onda kada trebaju postati vidljive u browseru. Spomenimo i to da upravnik lozinkama od sada podržava i skript-generisana polja za lozinku.

Osim gore navedenih, Firefox donosi i nekoliko novina koje će obradovati web developere, a posebno one koji koriste Inspector u Firefoxu.