Traži: 
Oct 28, 2013

Australis dizajn Firefoxa neće biti dostupan prije marta 2014.

Dobra vijest za sve korisnike Firefoxa koji ne vole promjene koje će novi Australis dizajn donijeti sa sobom. Prema inicijalnom planu Australis je trebao biti implementiran u Firefoxu 24, međutim rok za implementaciju je prošao, a Australis je bio odgođen za verzije 25 i 26. Novi dizajn još nije dostupan ni u Nightly kanalu, što je za mnoge bio indikator da Australis neće biti dostupan niti u verziji 27.

Ovakve sumnje su potvrđene u marketinškoj mapi puta prema kojoj će Australis biti pomjeren za Firefox 28 koji će biti lansiran 4. marta 2014. godine. Ako stvari budu išle po planu, korisnici Nightly edicije Firefoxa imat će priliku iskusiti novi Australis dizajn 1. novembra 2013.

Australis će postati dostupan u Aurora kanalu 13. decembra, a Beta korisnici će tu čast i zadovoljstvo imati 21. januara 2014. godine. Kao što smo već rekli, stabilna verzija Firefoxa sa implementiranim novim dizajnom bit će dostupna 4. marta 2014.

Treba napomenuti da je ovaj plan podložan potencijalnim izmjenama. Glavni razlog za odgađanje Australis dizajna jesu problemi sa performansama. Mozilla želi lansirati Australis tek onda kada njegove performanse dostignu performanse pre-Australis verzija. Kako to trenutno nije slučaj, Australis se odgađa od verzije do verzije. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se razvoj novog Australis dizajna Firefoxa dalje odvijati, te kako će biti prihvaćen od strane korisnika onog momenta kada postane dostupan, prevashodno, u Nightly razvojnom kanalu.