Traži: 
Sep 29, 2013

Mozilla prebacila Windows 8 verziju Firefoxa u Aurora kanal

Microsoft je u Windowsima 8 predstavio potpuno novi koncept interfejsa početnog ekrana, tzv. Start screen, međutim promjene nisu samo na površini, već i "ispod haube". Za korisnike Windowsa 8 to je značilo da svoje desktop browsere ne mogu koristiti na početnom ekranu. Štaviše, samo browseri koji podržavaju novi interfejs mogu biti postavljeni kao glavni (default) browseri.

Mozilla se bacila na posao s ciljem da razvije specijalnu verziju Firefoxa za Windows 8. Za razliku od svojih takmaca, Mozilla je odlučila da razvije potpuno novu verziju browsera, zbog čega razvoj traje skoro godinu dana. Dobra vijest za sve ljubitelje Firefoxa je ta da je prije par dana Mozilla ovu verziju Firefoxa prebacila iz razvojnog Nightly kanala u polustabilni Aurora kanal. To znači da Betu i finalnu verziju možemo očekivati u roku tri mjeseca.

Da biste koristili Firefox za Windows 8 potrebno je da preuzmete i instalirate Aurora ili Nightly verziju browsera. Nakon što ste ovo uradili, potrebno je da postavite Firefox kao svoj glavni browser. To možete uraditi na sljedeći način:

1. Pokrenite Firefox sa desktopa. Nebitno je da li imate instaliranu Aurora ili Nightly verziju.
2. Pritisnite Alt te iz menija izaberite Alati > Opcije.
3. Prebacite se na tab Napredno > Opće, te uključite stavku "Uvijek prilikom pokretanja provjeri da li je Firefox glavni browser".Kada pokrenete Firefox sa početnog ekrana, primjetit ćete da je njegov izgled drugačiji od onog na koji ste navikli. Kada se pokrene, Firefox prikazuje mješavinu najposjećenijih stranica, zabilješki i nedavno posjećenih stranica. Osim navedenog, od elemenata korisničkog interfejsa postoji još samo alatna traka na dnu koja vam omogućava da upišete adresu Web stranice koju želite posjetiti.

Da biste promijenili tab, potrebno je da bilo gdje u browseru kliknete desno dugme miša. Tada će vam biti prikazana lista thumbnailova trenutno otvorenih tabova u browseru. Također, primjetit ćete da Firefox na desktopu i Firefox za Windows 8 ne dijele isti skup zabilješki, historije surfanja ili lozinki. Ponašaju se kao dva nezavisna browsera, a ukoliko ih želite sinhronizirati, tu je opcija Firefox Sync.

Prema trenutnom planu, finalna verzija Firefoxa za Windows 8 trebala bi ugledati svjetlo dana u januaru 2014. godine.