Traži: 
May 25, 2010

Par crtica sa Mozilla Balkans 2010 događaja


Mozilla BalkansU glavnom gradu Makedonije, Skopju, 21. i 22. maja održano je prvo okupljanje predstavnika Mozilla zajednica sa područja Balkana. Našu zajednicu je predstavljala ekipa u sastavu: Kerim Kalamujić, Muris Herak i Aleksandar Savić, a svakako treba spomenuti i našeg vozača, Harisa Mocu. Put nas je odveo preko Niša, gdje smo pokupili članove srbijanske zajednice: Miloša Dinića i Ivana Milenkovića. Ovom prilikom ih pozdravljamo i zahvaljujemo za lijepe uspomene iz Skopja.

Prvi dan je bio rezervisan samo za predstavnike zajednica, a bio je posvećen upoznavanju zajednica sa svim projektima unutar Mozille, te međusobnom razmjenom znanja i iskustava kako bi svaka zajednica unaprijedila svoj rad. Sve je počelo predstavljanjem i međusobnim upoznavanjem prisutnih. Zatim su uslijedile prezentacije koje su održali predstavnici Mozille, a koje su pokrivale širok spektar tema: od lokalizacije, preko marketinga, do SUMO-a (podrška za korisnike). Program je nakon pauze za ručak nastavljen radionicom. Prisutni su bili podijeljeni u četiri grupe koje su imale zadatak da formiraju ciljeve na kojima će balkanske zajednice sarađivati i pokušati ih ostvariti do narednog okupljanja. Prvi dan Mozilla Balkans 2010 događaja završen je večerom i obilaskom lijepoga Skopja (partijanje je nastavljeno u hotelskim sobama :)).

Drugi dan Mozilla Balkans 2010 je bio otvoren za sve. Program je svojom prezentacijom otvorio Pascal Chevrel iz Mozilla Europe, koji je prisutne upoznao sa Mozilla projektom. Zatim je uslijedila prezentacija Firefox web preglednika i Thunderbird email klijenta, a govornici su govorili o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti ovih proizvoda. Sljedeće na pozornici su bile zajednice, koje su imale svojih "pet minuta" da svoj rad i svoje rezultate predstave prisutnima, ali i cijelom svijetu jer je cijeli događaj praćen uživo putem interneta (live streaming). Nakon pauze za ručak, prisutni su mogli uživati u novim kreacijama iz Mozilla Labsa, upoznati se sa podrškom za korisnike Mozilla softvera (SUMO), te svijetom add-ona. Drugu sesiju je zaključio Seth Bindernagel svojom prezentacijom l10n (lokalizacijskih) projekata.

Program je nastavljen nakon kraće pauze za kafu. Treća sesija je u potpunosti bila posvećena Drumbeatu, Mozillinoj inicijativi za promociju vrijednosti Open Web standarda, te poboljšanju interneta kao javnog dobra. Drumbeat prezentaciju je držao niko drugi do naš Kerim Kalamujić. Kerim je u svojoj prezentaciji objasnio osnovne postulate Open Web koncepta, te objasnio kako Drumbeat pomaže promociji vrijednosti istog. Prezentacija je poslužila kao uvod u Drumbeat radionicu, gdje se interaktivnim metodama pokušalo prisutne uključiti u diskusiju o internetu, webu, te njihovoj budućnosti. Događaj je zatvorio William Quiviger svojim kraćim govorom. Međutim, to nije bio kraj našem druženju, jer smo svi zajedno gledali utakmicu finala Lige prvaka u nogometu, a nakon iste otišli u restoran na večeru koja je potrajala do ranih jutarnjih sati.

Ujutro smo se ipak nekako uspjeli probuditi i spakovati stvari. Bili smo tužni što se moramo oprostiti sa našim starim i novim prijateljima i zaputiti na 12-satno putovanje ka Sarajevu. Ovom prilikom se želimo zahvaliti svima na prelijepom druženju u Skopju, te divnim uspomenama koje smo sa sobom ponijeli. Jedva čekamo sljedeće druženje!