Traži: 
Apr 4, 2010

Naše aktivnosti u proteklom mjesecu


Prošlo je dosta vremena otkako smo zadnji put pisali o zbivanjima u našoj zajednici. Stoga, evo mali pregled onoga što se u zadnje vrijeme dešavalo u Mozilli Bosne i Hercegovine.

Mozilla BiH je u saradnji sa Mozilla Creative Collection pokrenula takmičenje za redizajn logotipa kako bismo dobili novi logo. Naš trenutni logo nas je odlično služio u dosadašnjem periodu, ali je vrijeme za promjene koje će nam, nadamo se, pomoći da što bolje izgradimo naš brend. Ukoliko niste poslali svoj prijedlog za naš novi logo, još uvijek imate malo vremena da to učinite. No, požurite ;)

U znak podrške na sporazum između Evropske komisije i Microsofta koji je rezultirao „ekranom za izbor preglednika“, Mozilla je pokrenula kampanju Otvoreni za izbor, čiji je cilj da korisnike Weba educira o važnosti njihovog izbora preglednika. Mozilla BiH se uključila u ovaj projekt, te od samog njegovog početka igrala aktivnu ulogu kroz širenje riječi o ekranu za izbor preglednika, lokaliziranje blog postova i drugih promotivnih materijala (affiliate dugmića, flyera, postera, itd.). Pridružite nam se u širenju riječi i educiranju ljudi o Web preglednicima i drugim bitnim stvarima koje bi svaki korisnik Weba trebao znati. Za više informacija o tome kako se uključiti u ovaj projekt, posjetite opentochoice.org.

Mozilla BiH je učestvovala na jubilarnom prvom TEDx događaju u Sarajevu održanom 21. marta u Meeting Pointu. Bilo je zabavno, ali i velika čast, družiti se sa oko 200 TED ovisnika i sa njima razgovarati o Webu i našim projektima. Takođe smo postavili štand na kojem smo dijelili promotivne điđe (naljepnice, bedževe, keychaine...) posjetiocima TEDx-a i bilo nam je drago vidjeti sve te ljude kako sa zanimanjem prilaze našem štandu. Na našu sreći i zadovoljstvo upoznali smo mnogo ljudi, čak su neki od njih aktivni u open source svijetu Bosne i Hercegovinem, te smo dogovorili saradnju na projektima i na širenju svijesti o open source inicijativi.

Na TEDx-u smo dobili poziv da prisustvujemo aprilskom Open Coffee događaju, koji smo rado prihvatili. Open Coffee je događaj gdje se sakupljaju razni geekovi i pričaju o kompjuterima, besplatnom i open source softveru, ali se i zabavljaju. Bilo nam je zadovoljstvo odvojiti dio „prvoaprilskog praznika“ i biti sa njima. Jedina šteta je što se ovi događaji dešavaju samo jednom mjesečno :( Na Open Coffee-u smo upoznali nove ljude, čuli nove ideje, te dogovorili nove saradnje. Neki od prisutnih su bili zainteresovani da se uključe u naše projekte, pa se čini da ćemo dobiti pojačanja :)

Sve u svemu, mart je bio izuzetno dinamičan i uspješan mjesec za Mozillu BiH...