Traži: 
Jul 23, 2014

Firefox 31 je tu!

Mozilla je i zvanično objavila Firefox 31, a mi vam donosimo listu poboljšanja koje nova verzija vašeg omiljenog browsera donosi.

Vjerovatno jedna od stvari koje ćete prve uočiti jeste polje za pretragu kada otvorite novi tab. Polje za pretragu se nalazi tik iznad vaših najposjećenijih stranica. Za pretragu se koristi pretraživač koji ste podesili kao glavni u svom browseru.Novi Firefox sa sobom je donio i novi verifikator sigurnosnih certifikata. Mozilla je razvila novu biblioteku za verifikaciju nazvanu "mozilla::pkix!" koja je zamijenila raniji NSS. Nova implementacija donosi dvije važne prednosti:
  1. Kod je lakši za održavanje jer sadrži manje od 5000 linija u odnosu na raniji NSS koji je imao preko 81000 linija.
  2. Novi kod mnogo bolje upravlja cross-signed certifikatima.
U ovoj verziji je po prvi put implementiran projekat "Generational Garbage Collection". Radi se o unapređenju upravljanja memorijom, a efekti istog su itekako vidljivi na nekim od benchmark testova.

Ukoliko nijedan program nije asociran sa OGG i PDF fajlovima na Windows operativnom sistemu, Firefox upravljanje ovim fajlovima preuzima na sebe te koristi interni PDF čitač i HTML5 media player za OGG fajlove.U ovoj verziji Firefoxa implementiran je i WebVTT. Radi se o tekst-baziranom formatu koji može biti korišten za prikaz tekstualnih tragova putem <text> elementa. Njegova primarna upotreba je za prikaz titlova za <video> element.Developere će zasigurno obradovati implementacija CSS3 varijabli, Add-on i Canvas debuggeri unutar Developer Tools-a, Eyedropper alat, te još nekoliko novina koje će svakako i sami prepoznati.

Sve u svemu, pred nama je još jedan Firefox koji nam donosi unapređenja i novine da bi naše internet iskustvo bilo još bogatije i ljepše.