Traži: 
01/3-11 at 12.38 by: Kerim Kalamujic
Mozilla Balkans 2010 po drugi put
Od 3. do 5. decembra održan je drugi po redu Mozilla Balkans, okupljanje Mozilla fanatika sa prostora Balkana, kojeg je ovog puta srdačno ugostio glavni grad Slovenije - Ljubljana. Naši prijatelji iz slovenske zajednice se zaista nisu štedili kada je u pitanju organizacija ovog događaja. Kako ovo okupljanje ima prevashodno radni karakter, pored onog nama dražeg zabavnog, u Ljubljani su bili prisutni i predstavnici Mozille. Pred nama su bila tri dana mukotrpnog rada i još mukotrpnije zabave :)

S obzirom da smo u Ljubljani po prvi put imali predstavnike nekih zajednica (npr. Kosovo) prvi dan je bio rezervisan za dolazak učesnika i njihovo međusobno upoznavanje i druženje. Kroz opuštene razgovore u prelijepom ambijentu razmjenjivala su se iskustva i ideje među „mozillašima“.

Drugi dan je već više nalikovao služenju vojske: rano buđenje, brzinski doručak i cjelodnevni program ispunjen raznim aktivnostima. Prva sesija je bila posvećena prezentiranju zajednica, gdje je svaka od njih imala priliku da ukratko prezentuje svoj rad i do tada postignute rezultate. Zatim su mikrofon preuzeli ljudi iz Mozille koji su prezentirali novosti iz svijeta Mozille koje nas očekuju u skorijoj budućnosti. Prezentacijske monologe smo „presjekli“ interaktivnim radionicama zasnovanim na principu „na muci se poznaju junaci“, gdje smo ukrstili mačeve sa novom verzijom SUMO-a (podrška za korisnike) i razvojem add-ona za Firefox. Dan je tradicionalno završen odlaskom u restoran gdje nam je obećano specijalno iznenađenje – poznata pjevačica džigera „made in Slovenia“, ali umjesto nje su nas dočekali velike „face“ iz Mozille poput Mary Colvig, Gary Kovacs, Tristan Nitot i Chris Beard. Druženje sa njima je svakako bilo bolje od slušanja džigera :P

Treći dan je obilovao okruglim stolovima na kojima se raspravljalo o planu aktivnosti za naredni kvartal, gorućim problemima koji muče neke od zajednica, te drugim bitnim stvarima. Prije zvaničnog fajronta čekao nas je mali oproštajni party gdje smo se pošteno isplakali zbog težine rastanka, ali i tračali o tome koji će grad pobijediti u utrci za domaćina narednih olimpijskih igara...ovaaaj, Mozilla Balkans okupljanja.